Films

De films, waar Hugo Wilmar in zijn leven aan mee heeft gemaakt vormen misschien wel het hoogtepunt uit zijn korte carrière.

Filmposter White Wilderness films
Filmposter White Wilderness, een van de True Life Adventure films

Chicago Film labs

Hugo Wilmar is in 1945 begonnen in de filmindustrie. In afwachting van zijn opleiding bij het Signal Corps Photographic Center heeft hij bij een filmlab in Chicago gewerkt. Hier heeft Hugo Wilmar Instructiefilms van het Amerikaanse leger in het Nederlands vertaald en ingesproken. Ook heeft hij in enkele producties als Japanse soldaat geacteerd.

In Nederlands-Indië heeft Hugo Wilmar zich gaandeweg ontwikkeld tot filmmaker en cineast. Hoewel het niet precies bekend is welke films hij bij de Mariniersbrigade gemaakt heeft, schrijft hij hier wel over. Ook is hij te zien in het beeldverslag van de tocht aan boord van MS Noordam richting Oost-Java.

Eerste film

In augustus 1953 maakt Hugo Wilmar zijn eerste volledige film. Als dank voor de hulp, die Jan Woldijk hem geboden heeft bij zijn ontsnapping uit bezet gebied. Hugo schrijft, ensceneert, filmt en monteert een 12 minuten lange film van de FRR jongenskampen.

True Life Adventure films

Het hoogtepunt van zijn filmcarrière is zonder twijfel zijn periode bij Disney. Zijn film “White Wilderness” uit Disney’s True Life Adventure series is in 1959, postuum, met een Oscar voor beste documentaire bekroond.

Chicago Film Labs

Chicago Film Labs

Vanaf februari 1945 werkt Hugo Wilmar bij de Chicago Film Labs. Hugo’ vertaald instructiefilms van de US Army en spreekt voice overs in.
Lees meer …
Film FRR Jongenskamp 1953 in Remmerstein, Rhenen

FRR Jongenskamp

In 2019 ondekten we een originele 16mm film van de FRR Jongenskamp, die in augustus 1953 door Hugo Wilmar is gemaakt als wederdienst voor zijn …
Lees meer …
Perri - A Disney true life fantasy

Perri

Een van de eerste opdrachten van Hugo Wilmar in Dienst bij de Walt Disney Company is bij de opname van de True Life Fantasy film …
Lees meer …