Colofon

De biografie van Hugo Wilmar is geschreven aan de hand van de brieven, die Hugo Wilmar. Het familiearchief beschikt over 28 brieven, die hij vanaf 1939 tot aan zijn dood in 1957 geschreven heeft. In deze brieven somt hij zijn omzwervingen en reizen op. Ook beschrijft hij zijn mening op de gebeurtenissen. De brieven zijn leidend geweest bij het samenstellen van de biografie op deze website. Ook bevat het familiearchief gedetailleerde passages van de correspondentie tussen de Disney producenten in Burbank, Californië en Hugo Wilmar betreffende het maken van de True Life Adventure Series films “White Wilderness” en “Jungle Cat”. Tot slot zijn enkele ooggetuigenverslagen van onder meer Celicila Wilmar, zuster van Hugo, Mary Eddy, de vrouw van Hugo, en Jan Woldijk, jeugdvriend van Hugo, in de biografie verwerkt.

De historische feiten zijn afkomstig uit Front Indië, het boek van Louis Zweers en van de websites van het NIMH, bronnnen van het NIOD en diverse fora en internationale archieven.

De teksten op deze website zijn gescheven door Saskia Asser en Hugo de Wolf, hier en daar ondersteund door citaten uit de brieven van Hugo Wilmar en van derden.

Laatste wijziging: september 2021

Auteursrecht

De meeste foto’s op deze website zijn afkomstig uit het familiearchief. Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van de foto’s van Hugo Wilmar uit de collecties van het NIMH, Spaarnestad, het Nationaal Archief, het Haags Gemeente Archief en het NIOD.

Literatuurlijst

Front-Indië: Hugo Wilmar, ooggetuige van een koloniale oorlog. Louis Zweers. EAN:9789060119280

Met de Mariniersbrigade in Oost-Java. Hugo Wilmar

Disclaimer

De geschiedenis op deze website wordt verteld vanuit het perspectief van Hugo Wilmar. Dat perspectief is gebaseerd op zijn brieven en de ooggetuigeverslagen. Het is mogelijk dat dit perspectief afwijkt van de historische conventies.

USS Wakefield

Video – Story of a Transport
Tijdslijn foto – The US Militaria Forum

Deze website is mede tot stand gekomen met de hulp van:

  • Saskia Asser
  • Nationaal Archief
  • Spaarnestad Archief
  • Nederlands Instituut Militaire Historie
  • Mariniersmuseum Rotterdam
  • Louis Zweers
  • Elisa Mutsaerts