Chicago Film Labs

Het hoofdkwartier van de Mariniersbrigade detacheerd Hugo Wilmar aan de Chicago Film Labs. Voordat de opleiding tot oorlogsfotograaf in New York begint, werkt

Vanaf februari 1945 werkt Hugo Wilmar bij de Chicago Film Labs. In deze private filmstudio maakten ze instructiefilms van het Amerikaanse leger gemaakt. Hugo vertaalt instructiefilms van het Amerikaanse Leger naar het Nederlands. Ook spreekt hij de voice-overs van een viertal films in. Daarnaast vervult hij kleine rolletjes in andere titels. De films vormden een onderdeel van de opleiding van de Nederlandse Mariniers in Camp Lejeune, North Carolia.

In een brief aan zijn ouders van 17 juli 1945 schrijft hij over zijn werkzaamheden. Ook in de breif aan Jan van Eyk beschrijft hij zijn werk bij de Chicago Film Labs:

Daarna begon ik met het oppikken van Amerikaanse films scripts uit Amerikaanse instructiefilms. Ik hielp met het vertalen ervan en werd op 18 februari met een Luitenant. en een Sergeant. naar de Chicago Film Labs gezonden. We werkten daar in een filmstudio en zaten in Stevens hotel, het grootste van de wereld (3000 kamers met badkamer gelegen aan Michigan Lake) Ik kreeg daar $13 per dag, omdat ik niet overgeplaatst was en verondersteld werd, dat ik mijn kamer in Washington moest aanhouden. Deze heb ik echter van te voren opgezegd. Het werk was buitengewoon interessant en kwam in het kort hier op neer dat Amerikaanse instructiefilms als bijvoorbeeld “The Bajonet Fighter”, “notes on Jungle warfare” en dergelijk van Hollands geluid werden voorzien. Ikzelf heb “Individual Concealment”, “Notes on Chemical Warfare”en “ship to shore movement”gerecord, en kwam ook in andere films met een kleine rol op de proppen.

– Brief Hugo Wilmar aan zijn ouders, 17 juli 1945

Aankondiging bouw van het grootste hotel ter wereld, het Stevens Hotel in Chicago, uit 1926.

Individuele Camouflage

De originele Nederlandse versie van Individual Concealment hebben we in de bij het Nederlands Instituut Militaire Historie teruggevonden. Het NIMH heeft de film inmiddels gedigitaliseerd. Hierin is waarschijnlijk de stem van Hugo Wilmar te horen. Daarom markeert de film eerste stappen van Wilmar in de filmindustrie.

Meer films van Hugo Wilmar

Perri - A Disney true life fantasy

Perri

Een van de eerste opdrachten van Hugo Wilmar in Dienst bij de Walt Disney Company…
Lees meer