Hugo Wilmar zwaait af als Militair

In mei 1947 zwaait Hugo Wilmar af als militair. Hij is het niet eens met de censuur van de Nederlandse Marine Voorlichtingsdienst. Alleen zijn “goed nieuws” foto’s worden in Nederlands gepubliceerd. De foto’s van de ware (en zware) omstandigheden, waarin de Nederlandse Mariniers moeten opereren blijft in de donkere kamer achter.

De mariniers gaan vroeg in de ochtend tot de aanval over

Gedangan – Oost-Java

De mariniers gaan vroeg in de ochtend tot de aanval over. Een niet-gepubliceerde foto van Hugo Wilmar. (Bron: Front Indië – Louis Zweers, Foto: ©NIMH)

Debarkeren in Batavia

Op 1 januari 1946 komt de Noordam aan in Batavia. De Mariniers mogen van de Engelsen niet debarkeren. De Noordam moet terugkeren naar Malakka. Bij een Dunlop rubberplantage in de buurt van Ladang Geddes slaat de Mariniersbrigade hun kamp op.

Oponthoud in Maleisië

14 december 1945. De Noordam vertrekt vanuit Ceylon (Sri Lanka) richting Batavia. De Engelsen berichten dat de Noordam koers moet zetten richting Malakka (nu: Melaka, Maleisië). De nederlandse Mariniers mogen niet naar Indië.

Nederlandse mariniers tijdens een vuurgevecht, waarbij ze gedekt worden door een natuurlijke verhoging, Indonesië, 1946.

Frontlinie foto’s

Hugo Wilmar fotografeerd de gevechten van de Nederlandse Mariniers tegen het Indonesische vrijheidsleger leger. De foto is genomen in Ploemboenang op Oost-Java (Bron: Louis Zweers, Front Indië pagina 19 – foto: © Spaarnestad)

Op weg naar Nederlands-Indië

Hugo Wilmar scheept zich samen met de eerste 2000 Mariniers in aan boord van de Noordam. Hij vertrekt vanuit Camp Davis (NC) richting Indië

Eerste Politionele Acties

Op 21 juli 1947 beginnen de Eerste Politionele Acties. Hugo Wilmar legt de landing van de Mariniersbrigade in Passir Poetih vast. Hij is als (onafhankelijk) journalist in dienst van Uitgeverij De Spaarnestad.

get_footer(); ?>