University of Wisconsin

In navolging van zijn passie voor de natuur gaat Hugo Wildlife Management studeren aan de Universiteit van Wisconsin. Het studentenleven is even wennen. Na de spanning en gevaren die hij vanaf zijn ontsnapping uit bezet gebied heeft doorstaan vindt hij het lastig zich in de orde en regelmaat van de collegebanken te vormen. Hugo is geen modelstudent. Eigenwijs als hij is, ondervindt Hugo Wilmar moeite met de theoretische vakken. De praktica, buiten in de natuur, liggen hem beter.

“Met mij gaat het ondertussen uitstekend al zijn de cursussen maar zo-zo. Wegens gebrek aan tijd heb ik de plantkunde moeten laten vervallen en nog kom ik voor de helft niet klaar en stapelt het werk zich in legendarische afmetingen op. ’t Beroerde is dat alles hier schreeuwend duur is en ik meer dan de helft van m’n tijd moeet besteden om in het allernoodzakelijke levensonderhoud te kunnen voorzien. Daarbij komt dat ik nou niet bepaald kan zeggen dat Joe Hickey en Bob McCabe (de 2e professor) zich er veel moeite getroosten om me het zo gemakkelijk mogelijk te maken; in tegendeel ik heb nog geen enkele blijk van interesse van hun kant ondervonden.”

– Citaat brief Hugo Wilmar, 29 november 1951

Als bijbaantje werkt Hugo als fotograaf bij de University News Service. Ook vindt hij een baantje bij het Wisconsin Conservation Department. Voor hen werkt hij de afschotcijfers van waterwild tijdens het jachtseizoen bij.

Zelfportret Hugo Wilmar met draadontspanner

Elanden Tellen

In de zomer van 1952 krijgt Hugo Wilmar de studieopdracht om in Newfoundland het migratie-gedrag van elanden te registreren. In de stilte van het onherbergzame landschap heeft Hugo voor het eerst in zijn volwassen bestaan de ruimte om te reflecteren op zowel de achterliggende jaren als op zijn toekomst. Hugo komt (eindelijk) tot rust. Hij gebruikt de tijd in afzondering om zichzelf te fotograferen met behulp van de natuurlijke omgeving en een draadontspanner.

Mary en Hugh

Hugo verandert zijn naam in Hugh, omdat dit in het Engels eenvoudiger uit te spreken is. Met zijn herwonnen innerlijke rust lijken deuren nu voor hem open te gaan. Hij krijgt meer plezier in zijn studie en kan het beter vinden met zijn professoren. Met name met Joseph Hickey kon Hugh het goed vinden. Uit de brieven is het aannemelijk, dat Hugo via Joseph Hicky zijn toekomstige vrouw, Mary Price, ontmoet.

Frits Rudolf Ruys Jongenskamp

In de zomer van 1953 komt Hugo Wilmar even terug naar Nederland om zijn familie te bezoeken. In augustus maakt hij een film van de Frits Rudolf Ruys Jongenskampen. Deze kampen zijn na de oorlog opgericht door Jan Woldijk voor de zonen van overleden verzetsmensen uit de oorlog. Hugo maakt de film als wederdienst voor de hulp die Jan Woldijk hem geboden heeft bij zijn ontsnapping uit bezet gebied. Hugo schrijft het script, ensceneert, filmt en monteert de 12 minuten lange film voordat hij naar de University of Wisconsin terugkeert.

Niet lang daarna komt hij via Joseph Hickey in contact met Disney. De Disney-familie zoekt een natuurfilmer en Hugo grijpt die kans in 1954 met beide handen aan.

 

Foto’s field trip

Tijdlijn

Preloader
 • Wildlife Management

  In 1951 gaat Hugo Wilmar Wildlife Management studeren aan de University of Wisconsin.

 • University News Service

  In het eerste semester van 1951 werkt Hugo Wilmar voor de University News Service. Hij maakt portretten van de “big shots” die aan de universiteit van Wisconsin werken. Ook werkt hij voor de Wisconsin Conservation Department. Voor hen werkt hij de afschotcijfers van waterwild tijdens het jachtseizoen uit. Zijn studie…

 • Zelfportret in Kano in de buurt van Cormac, Newfoundland, Canada

  Elanden Tellen

  In de zomer van 1952 spendeert Hugo Wilmar enkele maanden in Cormack, Newfoundland, Canada. Voor de Universiteit moet hij het migratiegedrag van Elanden in kaart brengen. Hij gebruikt de tijd ook om tot zichzelf te komen, en de hectiek van de afgelopen jaren te verwerken.

 • Film FRR Jongenskamp 1953 in Remmerstein, Rhenen

  Film FRR Jongenskamp

  In augustus 1953 maakt Hugo Wilmar een film van de Frits Rudolf Ruys jongenskampen in Remmerstein Rhenen. Dit is een wederdienst aan zijn vriend Jan Woldijk, die hem in 1944 op weg heeft geholpen naar Engeland

< Spaarnestad     Disney >