Tijdlijn

De tijdlijn van Hugo Wilmar. Vanaf zijn geboorte in 1923 tot aan zijn vroegtijdig overlijden in 1957.

Preloader
 • Geboren!

  Hugo Wilmar wordt op 28 mei 1923 in Amersfoort geboren. Hij is de tweede zoon uit een gezien van vier.

 • Three stuffed animals on a rooftop, Hugh's first award winning photo. Amalia van Solmsstraat 116. ~1940

  Fotowedstrijd

  Hugo Wilmar wint een amateur-natuurfotowedstrijd. Op de foto zijn een raaf, een kraai en een roek te zien. Wat de jury niet weet, is dat Hugo de dieren heeft opgezet.

 • Rijnlands Lyceum Wassenaar

  Rijnlands Lyceum Wassenaar

  Hugo Wilmar speelt in het schooltoneelstuk  van het Rijnlands Lyceum Wassenaar. Het stuk heet “De Gewonde Leeuw”. (foto: © Polygoon, Haarlem)

 • De Savornin Lohmanlaan, afbraak van huizen tussen de Evert Wijtemaweg en de Sportlaan

  Atlantikwall

  In 1943 maakt Hugo Wilmar foto’s van de afbraak van huizen voor de aanleg van de Atlantikwall. Deze foto toont De Savornin Lohmanlaan en de afbraak van huizen tussen de Evert Wijtemaweg en de Sportlaan. De foto is door Stichting Hugo Wilmar geschonken aan het Haags Gemeentearchief

 • Vertrek uit bezet gebied

  Vertrek uit bezet gebied

  Na de Razzia van 1943 wordt Hugo Wilmar vrijgelaten uit de Psychiatrische Ursulakliniek. In februari 1944 begint zijn ontsnapping uit bezet gebied. Hugo Wilmar wil zich als Oorlogsvrijwilliger en Engelandvaarder in Londen Melden.

 • Signal Corps

  Signal Corps

  Hugo Wilmar begint met zijn opleiding tot oorlogsfotgraaf bij het Signal Corps in New York.

 • Op weg naar Nederlands-Indië

  Hugo Wilmar scheept zich samen met de eerste 2000 Mariniers in aan boord van de Noordam. Hij vertrekt vanuit Camp Davis (NC) richting Indië

 • Nederlandse mariniers tijdens een vuurgevecht, waarbij ze gedekt worden door een natuurlijke verhoging, Indonesië, 1946.

  Mariniersfotograaf

  Hugo Wilmar is fotograaf in dienst van de Marinebrigade. De Marniersfotograaf werkt voor de MarVo (Marine Voorlichtingsdienst). (foto: © Spaarnestad)

 • Eerste Politionele Acties

  Eerste Politionele Acties

  Hugo Wilmar legt als onafhankelijk journalist in dienst van Uitgeverij De Spaarnestad de landing van de Mariniersbrigade in Passir Poetih vast.

 • Caught in flight like a game bird

  Treinongeluk

  Hugo Wilmar komt op 34 jarige leeftijd tijdens een treinongeluk in Peru om het leven. Het treinongeluk vindt plaats op 19 december, Hugo Wilmar overlijdt op de ochtend van 21 december 1957. Hij was op weg terug naar huis voor Kerst en de geboorte van zijn zoon, Mark Wilmar.